5 adevăruri despre coaching pe care trebuie să le știi

13.03.2025

O scurtă introducere în coaching - ce înseamnă, cum ar trebui să fie un coach, demontarea unor mituri și ce fel de rezultate poți să obții printr-un proces individual de coaching 💚

De curând am finalizat a 11-a grupă de formare în coaching și îmi dau seama că avem în continuare cu toții o problemă comună:

🔍 CUM și CE să vorbim despre coaching în piață, astfel încât potențialii beneficiari ai procesului să înțeleagă cu adevărat despre ce este vorba?!

4 ani mai târziu în această profesie, încă mai am și eu problema asta. Nu e ușor.. câți oameni, atâtea nevoi, așteptări și moduri de a înțelege.

Însă coachingul are niște particularități specifice și sper ca cele 5 adevăruri să-i aducă esența mai aproape de voi, cititorii, și să vă facă să vă gândiți cu adevărat dacă nu cumva e exact ceea ce aveți nevoie acum în viața voastră 🧡



#1. Cum să-ți alegi coach-ul

Am văzut mulți oameni care s-au împiedicat de gândul că nu o să-și găsească un coach potrivit, așa că mai bine nici nu încearcă 🤦🏻‍♀️Ideea asta cum că noi suntem imposibili de înțeles, foarte greu de ajutat, că nu există oameni care să ne înțeleagă și să ne vadă așa cum suntem este complet falsă!

Cel mai probabil există mai mulți coach-i potriviți pentru tine, în funcție de subiectul pe care vrei să îl discuți. Alege-ți coach-ul după chimia care se creează între voi și expertiza pe care o are! 

Tu cu cine faci echipă în cele mai dificile situații din viață? Dar în lucrurile care te încântă cel mai tare?

#2 În coaching faci schimbări punctuale, nu (doar) radicale

Procesul de coaching este unul structurat, de scurtă durată, unde ne orientăm atenția spre un obiectiv cât mai specific. Ceva ce se poate rezolva mai repede, printr-o analiză redusă, și totuși suficient de cuprinzătoare, a cauzelor și soluțiilor. 

Iar aceste obiective pot să provină dintr-o problemă, din ceva ce chiar 'doare', dar pot la fel de bine să provină și dintr-o dorință de îmbunătățire, ca să treci la nivelul următor când te simți pregătit/ă!

Exemple:
  📍 schimbarea rutinei de dimineață pentru mai multă productivitate
  📍 introducerea unui program de sport mai consecvent și plăcut
  📍 îmbunătățirea capacităților de organizare și disciplină
  📍 setarea și respectarea limitelor personale în relații
  📍 înțelegerea factorilor decizionali într-o situație aparte
  📍 identificarea unor noi domenii profesionale potrivite

#3. A cere ajutorul NU este ceva rușinos

Încercarea de a face totul singuri ne răpește șansa de a vedea noi perspective și noi moduri de gândire, de a descoperi alte soluții, tehnici sau instrumente ajutătoare în depășirea impasului sau în dezvoltarea noastră.

Nu mă înțelegeți greșit, e minunat să ne putem descurca și singuri, să ne bazăm pe propriile noastre puteri, cunoștințe și resurse! Îmi doresc cât mai multă autonomie și independență în acțiune, însă nimic dus la extrem NU este, de fapt, benefic 😊 E în regulă și chiar necesar să cerem ajutorul!

#4. NU te aștepta ca un coach să-ți țină discursuri motivaționale

Relația creată între coach-client este una de egalitate, în care coach-ul are încredere în abilitățile clientului, îl ajută să și le (re)descopere și să găsească modalități de a le valorifica în practică. În coaching, cei doi parteneri de conversație construiesc împreună calea spre soluții practice și strategii pentru atingerea obiectivelor.

Dacă ești client, sigur că vei primi încurajare și susținere, dar nu-ți vei găsi fanul #1 care să te încurajeze necondiționat, să te aplaude la orice pas sau să-ți spună doar ceea ce vrei să auzi... Poate fi util să vii în coaching din dorința de a ventila sau de a găsi o persoană care să te asculte neîncetat, însă asta nu-ți va rezolva problemele! 

Un coach bun nu ține clientul în discuții interminabile, nu-l lasă să despice firul în 100 de bucățele și nu stă doar în explorare. Un coach bun te ajută să vezi ce ai nevoie, nu doar ce vrei să auzi.

#5. „Nu am timp” este doar o scuză

E mult mai ușor să spunem
❌ 'Nu am timp', în loc să spunem
👌 'Aleg să nu mă implic în asta, pentru că am alte priorități'

fiindcă e mai ușor să dăm vina pe ceva din exteriorul nostru - cele 24 de ore care se scurg într-o zi, decât pe modul în care alegem noi felul în care le folosim. Și nu este doar despre coaching sau alte procese de dezvoltare și îmbunătățire personală.

Este o scuză folosită cam pentru orice alte activități de care nu avem chef, care nu ne atrag, care par dificile sau peste mână, care ne sperie....

Avem timp sau măcar ni-l putem face. Trebuie doar să vrem!

Iar în coaching îți faci timp pentru tine și un proces care să te crească 🤍


În final, te provoc să te gândești: tu când, cum și cât investești în dezvoltarea și bunăstarea ta?

Acum că știi sau ți-ai reamintit aceste lucruri despre coaching, te invit să-l experimentezi! În practica mea, primul pas este o conversație gratuită de 30 de minute în care abordăm punctul 1 și 2, apoi iei decizia potrivită pentru tine.