5 piloni în orientarea în carieră
5 piloni în orientarea în carieră
Oamenii petrec mai bine de jumătate din viața lor activă la muncă. Nu e păcat să lăsăm tot acest timp să se scurgă fără semnificație sau plăcere?
Din experiențe personale și cele ale clienților mei, am cuprins toate aspectele esențiale pentru o carieră împlinită în cele 3 mari categorii:
🎯 activitatea de zi cu zi: lucrurile și sarcinile cu care îți ocupi timpul, care necesită un anumit set de abilități și cunoștințe, pasiuni și interese;
🏢 mediul de lucru: spațiul fizic, programul, oamenii și echipa, reguli și proceduri de urmat, cultura organizațională;
🧡 scopul major sau misiunea personală: modul în care cariera corespunde cu valorile și principiile mele, amprenta și contribuția mea în lume.
I.1. ACTIVITATEA PROPRIU-ZISĂ, derivată din pasiuni & interese
81.396 de ore. Atât se spune că petrecem în medie la muncă.
N-ar fi el un timp irosit, fără măcar un strop de pasiune? Pasiunea este un interes pronunțat pentru un subiect, însoțit de o senzație de plăcere și împlinire. Vine de undeva din interiorul nostru și deseori îi dăm viață în scop de dezvoltare și perfecționare. Ea poate avea rădăcini în:
- talente și înclinații native (putem excela fiind autentici),
- influențe din mediul înconjurător (oameni și circumstanțe),
- curiozități dezvoltate de-a lungul timpului (interacțiuni complet noi, ieșite din tiparele noastre obișnuite și care ne atrag atenția).
La intersecția dintre CINE sunt - Ce îmi PLACE - Ce știu să FAC, regăsim acele elemente comune care conduc înspre pasiune. Întrebările de reflecție, experimentarea practică și inventarierea acestor experiențe, alături de feedback din partea celorlalți sunt surse grozave pentru a o găsi.
Mie îmi place să încadrez pasiunile în 3 categorii:
🎨 artistice: desen, muzică, lectură, gătit, fotografie, cosmetică, design...
🧪 științifice: natură, reparații și construcții, inițiative eco, experimente chimice, astronomie, genetică...
🧡 sociale: educație, sport, limbi străine, politică, psihologie, călătorii...
Tu pe unde te regăsești? Cum se pliază pasiunile tale pe jobul actual sau viitor?
I.2. ACTIVITATEA PROPRIU-ZISĂ, susținută de cunoștințe & abilități
Fiecare profesie solicită un anumit set de abilitați hard (tehnice, științifice, de profil 'real') și de abilități soft (de profil 'uman sau social'). Oricare din ele se poate dobândi și dezvolta cu timpul, de către oricine, cu condiția să ne expunem mediilor de învățare și experimentare activă.
În anul 2023, cele mai apreciate abilități soft sunt:
- organizarea timpului și responsabilitate
- comunicare și integrare multiculturală
- inițiativă și inovație
- adaptabilitate și reziliență
- rezolvarea problemelor și gândire critică
- lucru în echipă
Cum îți arată o scurtă auto-evaluare pe aceste 11 abilități soft? La care excelezi și unde mai ai de lucru?
II. MEDIUL DE LUCRU: 4 aspecte de luat în considerare
Privim mediul de lucru din 2 unghiuri: fizic și administrativ, respectiv uman și social. Următoarele întrebări te vor ajuta să ai o viziune mai clară asupra nevoilor și dorințelor tale, astfel încât să ajungi în/ să creezi locuri în care te potrivești.
Te invit să fii cât se poate de creativ(ă) și sincer(ă) cu tine atunci când răspunzi la ele! Gândește-te că sunt doar un punct de pornire, de la care îți poți lăsa imaginația și nevoile să te ghideze mai departe în vizualizarea mediului ideal de lucru.
Tot ce ne înconjoară - material, uman și spiritual - face cu adevărat diferența în starea noastră de bine și productivitatea la job. Așa că ai grijă să alegi ce-i mai bun pentru tine!
III. SCOPUL MAJOR
Cariera este o alegere: te poți mulțumi cu un job care plătește facturile SAU poți căuta să-ți îndeplinești misiunea prin viața profesională. Scopul major este despre contribuție, valoarea pe care o aduc în lume, DE CE fac ceea ce fac.
În timp am realizat că potențialul de a FACE ceva este mult mai important decât nivelul actual de competențe. Indiferent cum suntem noi ca personalitate, merită să investim în dezvoltarea unor părți din noi probabil mai subestimate, atâta timp cât știm că avem potențialul interior.
Dacă scopul e suficient de mare încât să merite tot efortul respectiv și dacă ne dorim ca la finalul zilei să ne simțim împliniți cu ce am făcut, atunci am nevoie de motivație. Iar motivația derivă cel mai bine din DE CE: scopul final, ce mă mână în toată călătoria asta, ce vreau să las în urmă.
Tu ți-ai descoperit DE CE-ul profesional?
Am și mai multe idei (testate) de unde au venit toate astea, așa că hai în coaching 1la1 să-ți faci designul carierei dorite și să fii unul din oamenii care iubesc și se mândresc cu ceea ce fac! ❤
În caz că nu ești încă sigur(ă) de cum te poate ajuta coaching-ul de carieră, dau din casă mai jos niște situații concrete pe care le-am lucrat alături de alți clienți. Indiferent de obiectiv, vei parcurge alături de mine o călătorie de autocunoaștere și schimbare, trecând prin următoarele stații importante:
- experiențe de până acum,
- pasiuni și interese,
- competențe și cunoștințe,
- nevoi și ambiții,
- sisteme de sprijin
- și planuri de acțiune concrete, desigur.